Finchley Loft Conversion

A disused loft space has been completely transformed, unlocking it true value

We have completed a loft conversion in Finchley, Barnet, which has added 30% extra floor area to a semi-detached house. The brief was to create a large home office and cinema area, with a shower room, which could also work as a master bedroom at a future date. We spent much time with the client understanding how the room would be used in the present and the future, which allowed us to exactly design and detail each element coherently.

A large bespoke oak window looks out to the rear garden and landscape beyond. This east facing window is shaded by plates of anodised aluminium. An L shaped window doubles up as a roof light, bringing sunlight into the middle of the room. The glass to glass corner of the L shape window allows the client to have uninterrupted views to the infinite sky, and gives the room a feeling of being much larger than it is.

Bespoke oak faced plywood joinery wraps around the room. The joinery transforms from a large desk into shower room vanity units and then into low level and tall storage built into the eaves. A seat is set into the tall storage, allowing the client to look out of the L shape window to the sky and landscape beyond. The edges of the plywood are left exposed and incorporated within the design where possible.

Finchley loft conversion sketch
 

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

 

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft Conversion

Finchley Loft conversion